Warszawa 19115 - Miejskie Centrum Kontaktu

Wstecz

Komunikat RODO - budynek mieszkalny, ul. Konstancińska 7B

Komunikat RODO - budynek mieszkalny, ul. Konstancińska 7B

Komunikat RODO - naruszenie danych osobowych

Prezydent m. st. Warszawy informuje że doszło do incydentu bezpieczeństwa danych osobowych polegającego na zagubieniu przez Pocztę Polską S.A. przesyłki poleconej. Przesyłka została wysłana 11 stycznia 2021 roku do jednego z mieszkańców budynku położonego przy ulicy Konstancińskiej 7B. W zaginionym liście znajdował się numer księgi wieczystej dotyczącej nieruchomości położonej w Warszawie przy ulicy Konstancińskiej 7B.

W księdze wieczystej dotyczącej tej nieruchomości, znajdują się numery ksiąg wieczystych odrębnych lokali mieszkalnych. W księgach wieczystych odrębnych lokali znajdują się przede wszystkim dane osób posiadających prawo własności do lokalu  oraz osób posiadających prawo niezbędne do korzystania z lokalu. Posiadanie numeru księgi wieczystej pozwala na wgląd do takich danych osobowych jak np. imię, nazwisko, imiona rodziców czy nr PESEL.

W przypadku, gdyby dokument trafił do nieuczciwej osoby, mogłaby ona wykorzystać je np. do wzięcia na Państwa rzecz pożyczki w instytucjach pozabankowych (np. przez Internet lub telefonicznie), zawarcia na Państwa szkodę umów cywilno-prawnych (np. najmu nieruchomości), lub tzw. kradzieży tożsamości (np. podrobienia dokumentów).

Obecnie nie mamy żadnych sygnałów, że ww. dane osobowe trafiły do nieuczciwej osoby, zostały upublicznione lub w jakikolwiek sposób wykorzystane lub upublicznione przez osobę niepowołaną.  Nie można przy tym wykluczyć że przesyłka została zagubiona w sortowniach Poczty Polskiej, uległa zniszczeniu, lub z innych powodów została przez pocztę uznana za niemożliwą do doręczenia i przekazana do magazynu przesyłek niedoręczalnych. Zachęcamy jednak do podjęcia działań zabezpieczających przed ewentualnym nieuczciwym wykorzystaniem Państwa danych.

Co możecie Państwo zrobić?

Możecie Państwo założyć konto w systemie informacji kredytowej w Biurze Informacji Kredytowej celem monitorowania prób uzyskania kredytu z wykorzystaniem konkretnych danych.

Jeżeli dowiedzą się Państwo o upublicznieniu lub wykorzystaniu Państwa danych przez osobę nieuprawnioną, proszę o natychmiastowe zawiadomienie policji oraz o przekazanie tej informacji do Inspektora Ochrony Danych Osobowych w Urzędzie m.st. Warszawy - Katarzyny Kretkiewicz (adres e- mail: iod@um.warszawa.pl., tel. 22 443 30 00).

Inspektor Ochrony Danych w Urzędzie m.st. Warszawy może również odpowiedzieć na Państwa pytania dotyczące:

  • bezpieczeństwa Państwa danych osobowych,

  • praw związanych z przetwarzaniem danych osobowych w Urzędzie m.st. Warszawy.

Zgodnie z wymogami dotyczącymi ochrony danych osobowych (RODO), niezwłocznie po otrzymaniu informacji o zagubieniu przesyłki przez pocztę, 19 marca 2021 r. poinformowaliśmy Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych o naruszeniu danych osobowych, osób wskazanych w księdze wieczystej.

Jednocześnie bardzo prosimy Państwa o przekazanie informacji o naruszeniu osobom, których dane znajdują się w tej księdze wieczystej (czyli przede wszystkim osobom posiadającym prawo własności do lokalu oraz osobom posiadającym prawo niezbędne do korzystania z lokalu).

Przepraszamy za zaistniałe naruszenie.

Z up. PREZYDENTA m. st. Warszawy

Burmistrz

Dzielnicy Mokotów m. st. Warszawy

/Rafał Miastowski/