- Baza wiedzy
-
/
Kultura, turystyka i sport
- Działalność gospodarcza
- Edukacja
- Odpady komunalne; Woda i kanalizacja
- Planowanie przestrzenne; nieruchomości; geodezja; architektura; lokale
- Podatki i opłaty
- Porządek i bezpieczeństwo
- Społeczeństwo obywatelskie
- Sprawy obywatelskie
- Sprawy społeczne i zdrowotne
- Środowisko i zwierzęta
- Transport i drogownictwo
- / Obiekty i programy sportowo-rekreacyjne
Obiekty i programy sportowo-rekreacyjne
null Hala Gwardii
Hala Gwardii (pl. Żelaznej Bramy 1) jest unikalnym połączeniem działalności kulturalnej, tradycyjnego targu z dobrej jakości żywnością i produktami regionalnymi, a także lokalami gastronomicznymi i sklepami kulinarnymi.
Hala łączy przestrzeń dla pasjonatów dobrego jedzenia i działalności kulturalnej w jednym miejscu.
W obiekcie znajdziesz zarówno przestrzeń targową, w której możemy zaopatrzyć się w wysokiej jakości żywność, a także strefę gastronomiczną serwującą różnorodne, zdrowe i dostosowane do każdej kieszeni potrawy.
Hala Gwardii to także oferta kulturalna, która stanowi mocny filar działalności obiektu oraz miejsce, które odwołuje się do historii i chwil triumfu polskich bokserów, którzy pod okiem trenera Feliksa „Papy” Stamma zwyciężali z najlepszymi.
Więcej informacji znajdziesz na oficjalnym fanpage ’u na Facebooku.
Targ pełen regionalnych produktów
Targ jest propozycją uzupełniającą do obecnie dostępnej oferty kupców handlujących „pod chmurką” w okolicy Hali Mirowskiej. Możesz zaopatrzyć się w produkty od bezpośrednich wytwórców, którzy stawiają na wysokiej jakości żywność lokalną i ekologiczną oraz odpowiedzialną uprawę i hodowlę.
W ofercie targowiska nie brakuje strefy z produktami EKO, żywności bezglutenowej i wegańskiej. Kupisz tu owoce i warzywa, grzyby, sery, wina, wyroby garmażeryjne, ryby, owoce morza, pieczywo, słodkie i wytrawne wypieki, słodycze, lody, miody, przetwory i oliwy. Znajdziesz też stoiska, na których można nabyć specjały kuchni świata, produkty rękodzielnicze i kosmetyki wegańskie.
Stoiska targowe zostały zaprojektowane zgodnie z jednolitą estetyką obiektu, aby harmonijnie współgrać z pozostałą architekturą budynku.
Wielka strefa dla smakoszy
W przestrzeni hali działa również strefa kulinarna. Do współpracy zostali zaproszeni doświadczeni restauratorzy i szefowie kuchni, ale także młodzi twórcy nowych koncepcji w dziedzinie jedzenia.
W tej strefie znajduje się 25 stanowisk gastronomicznych i specjalistycznych sklepów kulinarnych, gdzie można spróbować specjałów przygotowywanych na oczach gości przez szefów kuchni.
Możesz skosztować wielu potraw inspirowanych różnymi kuchniami świata. Jest też kuchnia polska, w tym bar mleczny, a także koncepty wegańskie, lokale specjalizujące się w diecie dla sportowców i oferujące posiłki dietetyczne.
Odwiedzając Halę Gwardii możesz wybierać pomiędzy ofertami z ponad 20 stoisk i zamówić ulubione danie przy kontuarze, a następnie swobodnie wybrać miejsce w hali, gdzie znajdują się stoły i ławy, wspólne dla wszystkich restauracji i barów.
Boks wrócił w przestrzenie Hali Gwardii
Fundacja im. Feliksa Stamma, założona przez Paulę Stamm, prawnuczkę legendarnego trenera, dba o upamiętnienie historii polskiego pięściarstwa i utrwalenie pamięci o swoim patronie.
Przy wsparciu fundacji w przestrzeni nowej Hali Gwardii powstała wielka wystawa dawnej fotografii mistrzów i ikon tej dyscypliny pt. "Historia Polskiego Boksu". Pojawił się również ring olimpijski, na którym będą odbywały się aktywności bokserskie pod okiem Jerzego Rybickiego - mistrza olimpijskiego.
Najważniejszym jednak projektem jest otwarcie pierwszego w Polsce Muzeum Boksu z Izbą Pamięci wybitnego trenera wszechczasów "Papy" Stamma, a jego powstanie właśnie w Hali Gwardii nie jest przypadkowe. To tu w 1953 roku odbyły się słynne na cały świat X Mistrzostwa Europy w boksie, które były największym powojennym sukcesem sportowym Polski.
Hala Gwardii – historia
Hala Mirowska i Hala Gwardii wybudowane w latach 1899-1901 stały się na długo największymi obiektami handlowymi w Warszawie. Umożliwiały lepszą organizację handlu i podniesienie warunków higienicznych sprzedaży dzięki przeniesieniu jej z otwartej przestrzeni do zamkniętych pomieszczeń. Stragany i sklepy były wynajmowane indywidualnym przedsiębiorcom, sprzedawano w nich produkty spożywcze oraz przedmioty związane z gospodarstwem domowym.
Po drugiej wojnie światowej Hala Gwardii służyła, jako tymczasowa zajezdnia autobusowa, a po przekazaniu klubowi Gwardia Warszawa, stała się centrum polskiego boksu. To tu, pod okiem legendarnego trenera Feliksa „Papy” Stamma, polscy pięściarze trenowali i wygrywali międzynarodowe mecze bokserskie oraz odnieśli historyczny sukces podczas Mistrzostw Europy w Boksie w 1953 roku.
Hala Gwardii została ponownie otwarta 29 września 2017 roku.