Projekty i programy lokalne

null Warszawski Food Lab

Food Lab powstał w ramach dużego międzynarodowego projektu Food Trails, w którym uczestniczy Warszawa. To „laboratorium innowacji” działa dzięki współpracy miasta z Uniwersytetem SWPS.

Obecnie zespół Food Labu skupia się na kwestii ograniczania marnowania żywności.

Warszawski Food Lab działa aktualnie na rzecz dwóch grup, dla których marnowanie żywności jest istotnym problemem – stołecznych lokali gastronomicznych oraz organizacji charytatywnych, które korzystają z darowizn i gotują jedzenie dla swoich podopiecznych.

W przypadku pierwszej grupy uczestnicy Food Labu, przy udziale warszawskich przedsiębiorców, opracowują i testują rozwiązania, które pomogą przedłużyć trwałość żywności dzięki właściwemu magazynowaniu oraz pozwolą w bezpieczny sposób oddawać niewykorzystane jedzenie.

Drugie zagadnienie, którym zajmuje się obecnie Warszawski Food Lab, ściśle wiąże się z kryzysem uchodźczym w stolicy. Pierwsze tygodnie po wybuchu wojny w Ukrainie pokazały, jak dużym wyzwaniem jest dostęp do żywności oraz rozdysponowanie jej potrzebującym w sytuacji kryzysowej. Food Lab – we współpracy z Warszawskim Bankiem Żywności – chce znaleźć sposób na zwiększenie i optymalne wykorzystanie zasobów jedzenia.

Więcej informacji na temat Food Labu można znaleźć na stronie biznes.um.warszawa.pl/food-lab. Podmioty zainteresowane współtworzeniem warszawskiego systemu żywnościowego mogą skontaktować się z organizatorami za pośrednictwem adresu mailowego: Warsawfoodlab@um.warszawa.pl.

Nie znalazłeś informacji?