Postępowanie w sytuacjach zagrożeń

null Zestaw ewakuacyjny


 

Podczas zagrożenia nie zawsze mamy czas na zabranie najpotrzebniejszych rzeczy z naszego domu.

Warto przygotować sobie „awaryjny plecak”, pozwalający przetrwać kilka dni w sytuacji kryzysowej. 

Plecak ewakuacyjny

Co należy spakować? Wszystkie najpotrzebniejsze rzeczy, a w szczególności:

  • dokumenty, gotówkę;

  • butelkę filtrująca na wodę z nowym filtrem;

  • zapas pożywienia na dwa dni;

  • nóż, komplet sztućców, otwieracz do puszek;

  • zapalniczkę, zapałki;

  • latarkę z zapasem baterii;

  • mapę, kompas/busolę/GPS;

  • maski ochronne;

  • mydło/ żel do dezynfekcji;

  • gwizdek;

  • apteczkę;

  • kombinerki, narzędzia wielofunkcyjne;

  • śpiwór, kurtkę przeciwdeszczową, ubrania na zmianę;

  • ołówek, notes;

przygotuj dla dzieci odporną na uszkodzenia mechaniczne zawieszkę na szyję z imieniem, datą urodzenia i adresem. 




 

Zgromadź zapasy żywności

Nigdy nie wiadomo, z jakimi zagrożeniami przyjdzie nam się zmagać, dlatego warto dla własnego bezpieczeństwa i przetrwania znaleźć miejsce, na przygotowanie zapasów żywności na dwa tygodnie, które pozwolą na przetrwanie trudnego okresu w domu bez potrzeby wychodzenia.

Gromadząc zapasy pożywienia, należy bazować na artykułach spożywczych, niewymagających przechowywania w lodówce. Przygotowanie zgromadzonych produktów nie powinno wymagać dużej ilości wody oraz obróbki termicznej (gotowania).

Mogą być to artykuły takie jak:

  • konserwy mięsne,

  • owoce i warzywa w puszkach,

  • soki, mleko i zupy – puszkowane lub w kartonach;

  • wysokoenergetyczne pożywienie, takie jak: masło, galaretki, niskosolone krakersy, wysokokaloryczne batony i inne produkty z dużą zawartością słodu, ziarna sezamowego, rodzynek, suszonych owoców, płatków zbożowych, orzechów i miodu;

  • witaminy;

  • herbatniki, twarde cukierki; kawa rozpuszczalna; słodzone płatki zbożowe.    

Przygotowując zapasy, należy pamiętać o  uwzględnieniu potrzeb żywieniowych dzieci oraz osób znajdujących się na specjalnej diecie.

Produkty spełniające te kryteria (m.in. możliwość przechowywania w temperaturze pokojowej, hermetyczne opakowania) ze względu na swoją specyfikę mają z reguły długi okres przydatności do spożycia, co umożliwi ich dłuższe przechowywanie z zachowaniem walorów odżywczych i smakowych.

Lista kontrolna

Warto też poświęcić czas na stworzenie kontrolnych list na wypadek zagrożenia. W momencie, kiedy nie mamy przygotowanego plecaka i dopiero go pakujemy, takie listy bardzo ułatwią nam zadanie i usprawnią działanie. 

Lista kontrolna

Nie znalazłeś informacji?