- Baza wiedzy
-
/
Porządek i bezpieczeństwo
- Działalność gospodarcza
- Edukacja
- Kultura, turystyka i sport
- Odpady komunalne; Woda i kanalizacja
- Planowanie przestrzenne; nieruchomości; geodezja; architektura; lokale
- Podatki i opłaty
- Społeczeństwo obywatelskie
- Sprawy obywatelskie
- Sprawy społeczne i zdrowotne
- Środowisko i zwierzęta
- Transport i drogownictwo
- / Postępowanie w sytuacjach zagrożeń
Postępowanie w sytuacjach zagrożeń
null Zestaw ewakuacyjny
Podczas zagrożenia nie zawsze mamy czas na zabranie najpotrzebniejszych rzeczy z naszego domu.
Warto przygotować sobie „awaryjny plecak”, pozwalający przetrwać kilka dni w sytuacji kryzysowej.
Plecak ewakuacyjny
Co należy spakować? Wszystkie najpotrzebniejsze rzeczy, a w szczególności:
-
dokumenty, gotówkę;
-
butelkę filtrująca na wodę z nowym filtrem;
-
zapas pożywienia na dwa dni;
-
nóż, komplet sztućców, otwieracz do puszek;
-
zapalniczkę, zapałki;
-
latarkę z zapasem baterii;
-
mapę, kompas/busolę/GPS;
-
maski ochronne;
-
mydło/ żel do dezynfekcji;
-
gwizdek;
-
apteczkę;
-
kombinerki, narzędzia wielofunkcyjne;
-
śpiwór, kurtkę przeciwdeszczową, ubrania na zmianę;
-
ołówek, notes;
przygotuj dla dzieci odporną na uszkodzenia mechaniczne zawieszkę na szyję z imieniem, datą urodzenia i adresem.
Zgromadź zapasy żywności
Nigdy nie wiadomo, z jakimi zagrożeniami przyjdzie nam się zmagać, dlatego warto dla własnego bezpieczeństwa i przetrwania znaleźć miejsce, na przygotowanie zapasów żywności na dwa tygodnie, które pozwolą na przetrwanie trudnego okresu w domu bez potrzeby wychodzenia.
Gromadząc zapasy pożywienia, należy bazować na artykułach spożywczych, niewymagających przechowywania w lodówce. Przygotowanie zgromadzonych produktów nie powinno wymagać dużej ilości wody oraz obróbki termicznej (gotowania).
Mogą być to artykuły takie jak:
-
konserwy mięsne,
-
owoce i warzywa w puszkach,
-
soki, mleko i zupy – puszkowane lub w kartonach;
-
wysokoenergetyczne pożywienie, takie jak: masło, galaretki, niskosolone krakersy, wysokokaloryczne batony i inne produkty z dużą zawartością słodu, ziarna sezamowego, rodzynek, suszonych owoców, płatków zbożowych, orzechów i miodu;
-
witaminy;
-
herbatniki, twarde cukierki; kawa rozpuszczalna; słodzone płatki zbożowe.
Przygotowując zapasy, należy pamiętać o uwzględnieniu potrzeb żywieniowych dzieci oraz osób znajdujących się na specjalnej diecie.
Produkty spełniające te kryteria (m.in. możliwość przechowywania w temperaturze pokojowej, hermetyczne opakowania) ze względu na swoją specyfikę mają z reguły długi okres przydatności do spożycia, co umożliwi ich dłuższe przechowywanie z zachowaniem walorów odżywczych i smakowych.
Lista kontrolna
Warto też poświęcić czas na stworzenie kontrolnych list na wypadek zagrożenia. W momencie, kiedy nie mamy przygotowanego plecaka i dopiero go pakujemy, takie listy bardzo ułatwią nam zadanie i usprawnią działanie.