null Dobra praktyka w postępowaniu z żywymi rybami w sprzedaży detalicznej

W związku z tym, iż przepisy prawa, w tym przepisy o ochronie zwierząt, nie regulują szczegółowo sposobu postępowania z żywymi rybami będącymi przedmiotem sprzedaży detalicznej, a w szczególności w czasie ich uśmiercania, należy stosować ogólne zasady wynikające z ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz.U. 1997 nr 111 poz. 724.)

Uśmiercanie ryb w punktach sprzedaży detalicznej

  1. Metoda – uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działaniu prądu elektrycznego powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją. Uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny polegający na minimalizacji cierpienia. Uśmiercanie ryb używanych w procedurach naukowych następuje poprzez uderzenie w część czołową czaszki powodujące utratę świadomości w połączeniu z mechanicznym uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego lub dekapitację po uprzednim ogłuszeniu lub porażenie prądem elektrycznym. Są to jedyne humanitarne metody uśmiercania ryb wskazane w przepisach powszechnie obowiązujących, które mogą mieć zastosowanie dla ryb uśmiercanych w punktach sprzedaży detalicznej.

  2. Miejsce – wydzielone np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem konstrukcji sklepu; zapobiegającym udziałowi osób postronnych. 

  3. Zabronione jest uśmiercanie zwierząt kręgowych, a więc również ryb, w obecności dzieci. Jest to zakaz bezwzględny, zagrożony sankcją karną z art. 35 ustawy. Jeśli chodzi o uśmiercanie karpia w punktach sprzedaży detalicznej, mając na uwadze przepisy dotyczące humanitarnego traktowania i uśmiercania zwierząt, zaleca się, aby miejsce uśmiercania ryb było wydzielone, np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem konstrukcji sklepu, tak, aby uśmiercanie nie odbywało się w obecności osób postronnych, w tym w szczególności dzieci.

Gdzie zgłaszać nieprawidłowości w kwestii postępowania z żywymi rybami

W przypadku zgłoszeń dotyczących wszelkich nieprawidłowości w kwestii postępowania z żywymi rybami będącymi przedmiotem sprzedaży należy skontaktować się z Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną m.st. Warszawy (PSSE) ul. Kochanowskiego 21.

Zgłoszenia w godzinach pracy PSSE (pon.-pt. 08:00-15:30), można kierować na numer tel. (22) 310 7931 lub (22) 310 7944,

Po godzinach pracy PSSE oraz w dni wolne od pracy na numer alarmowy Powiatowego Inspektora m.st. Warszawy 606-10-80-40 lub całodobowo na adres

mailowy sekretariat@pssewawa.pl.

Przypadki nieprawidłowości w kwestii postępowania z żywymi rybami nie powinny być zgłaszane do Straży Miejskiej.

Policja jest właściwym organem przy zawiadamianiu o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.

 

Wytyczne dla handlu

Personel

Ukończone 18 lat, wykształcenie, co najmniej zasadnicze zawodowe lub 3–letnie doświadczenie przy hodowli ryb.

Warunki przetrzymywania żywych ryb

Baseny – szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach; woda – czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana wody nie rzadziej niż co 48 h zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy/l wody; optymalna temp. wody 10oC (+/- 5oC) ryby bez widocznych uszkodzeń – ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.

Sprzedaż

Polecana jest sprzedaż ryb po uprzednim ich uśmierceniu W razie sprzedaży żywych ryb, sposób ich pakowania musi uwzględniać dobrostan zwierząt oraz wykluczać narażanie ich na niepotrzebne cierpienie

Opakowanie

Stosowane do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez konsumenta końcowego bez wody, pozwalające karpiom na wykorzystanie naturalnej wymiany gazowej przez powierzchnię skóry – zasadą stosowania takiego opakowania jest to, aby ryba nie stykała się całą powierzchnią skóry z opakowaniem, jak to np. ma miejsce, gdy ryba zostanie owinięta torbą foliową. W celu zapewnienia wymiany gazowej opakowanie powinno posiadać elementy odsuwające ciało ryby od powierzchni opakowana np. pojemniki z „ożebrowaniem” lub odpowiednio perforowany wkład z tworzywa umieszczony wokół ciała ryby. Dodatkowo torba, w której umieszczona jest ryba, musi pozostawać niezawiązana. z wodą - podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania, tak, aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji – dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach, chociaż także ma znaczenie w przypadku foliowych toreb; z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania ilość wody w opakowaniu powinna być, co najmniej w stosunku 1: 2 masy karpia do masy wody.

Zalecenia dotyczące przenoszenia żywych ryb

Po zakupieniu ryb w sklepie zaleca się, aby czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu, niezależnie od zastosowanego opakowania był jak najkrótszy; aby po zakupie żywej ryby, opakowanej w sposób opisany w pkt 5, nie zmieniać ww. sposobu opakowania w czasie dostarczania żywej ryby domu, tj.: w przypadku opakowań bez wody - nie usuwać elementów pozwalających na odsunięcie ciała ryby od opakowania; w przypadku opakowania z wodą, nie wylewać wody; oraz w obu przypadkach nie uszczelniać opakowania, nie zawiązywać torby tak, aby umożliwić swobodny dopływ powietrza i tlenu. Opakowania indywidualnie używane przez klienta w celu przenoszenia ryby żywej powinny spełniać wymagania podane w pkt. 5

Link do strony internetowej (otwiera nowe okno)

Nie znalazłeś informacji?